Coaches ze leggen er de straat mee,…

Coaches, ze leggen er de straat mee, zei iemand me onlangs.  Weet je, die persoon heeft gelijk en toch, toch ben ik heel bewust Coach geworden.  Mijn eigen ervaring speelt daar ongetwijfeld een rol in.   

Toen ik in een burn-out terecht kwam overheerste een enorm schuldgevoel, een gevoel van falen, een gevoel van niet mee te kunnen in de maatschappij en dat terwijl ik keihard mijn best deed,…  

Mijn toenmalige huisarts schreef me thuis om te rusten, maar dit voelde eigenlijk niet goed.  Ik kreeg “piekerverlof” wat dus niet echt hielp.  Begrijp me niet verkeerd vaak is het nodig om even afstand te kunnen nemen en tijd te krijgen voor rust.   

Dat alleen is echter niet voldoende als je een burn-out grondig wil aanpakken.  Gelukkig verwijzen huisartsen steeds meer door richting psychologen en coaches.  Het is dan alleen nog hopen dat je door iemand geholpen wordt die ECHT te volle begrijpt wat een burn-out met je doet.  

Een burn-out wordt niet alleen maar veroorzaakt door een te hoge werkdruk.  Misschien kost het je tonnen energie om te werken in een bedrijf waar je je niet langer kan vinden in hun waarden en normen.  Misschien heb je nood heeft aan verbinding met collega’s en steek je al je energie in verbinden en bruggen bouwen tussen mensen die hier niet voor open staan. Misschien heb je een job die fysiek zoveel van je vraagt dat het ook geestelijk zijn tol begint te eisen of misschien is het van alles iets,… 

De oorzaken van burn-out zijn verschillend, maar de gevolgen zijn dat niet.  We zijn geleerd om door te doen niet op te geven,…  

Dus doen we door en we negeren de slapeloosheid, de spierpijn, de maagklachten, de hoofdpijn, het gebrek aan concentratie,… Soms gaan we echt wel te lang door en dan,… dan gaat het licht uit, zegt het lichaam nee,… Dan voel je je geraakt in je zijn als mens, zowel emotioneel, lichamelijk als mentaal.   

Zonder dat ik het goed en wel besefte betekende mijn burn-out het begin van iets nieuws.   

De beslissing om een verdiepende opleiding tot burn-out coach, kwam er eigenlijk vanuit een kwaadheid.   

Een kwaadheid omdat hier nog steeds zo minachtend wordt over gedaan, een kwaadheid omdat het nog al te vaak wordt gezien als “een beetje moe of nog erger lui”.   

Een kwaadheid omdat veel mensen met een burn-out zich schuldig voelen en het gevoel hebben te falen in het leven.   

Dus besloot ik om die kwaadheid om te buigen in iets positiefs. Ik geloof oprecht dat ik een verschil kan maken voor mensen die kampen met een burn-out of vastlopen in hun loopbaan en dreigen in een burn-out terecht te komen.  

Ik wil mensen opnieuw in hun kracht of “Forse” zetten zodat ze kunnen openbloeien, omdat niemand het verdient zich minderwaardig te voelen.